БАЛЫҚ ДЕРНӘСІЛДЕРІН ӨСІРУ ҮШІН ОҢТАЙЛЫ ҚОРЕК РЕСУРСЫ РЕТІНДЕ АРТЕМИЯЛАРДЫ ӨНДІРУ
manshuksadykova01@gmail.com БАЛЫҚ ДЕРНӘСІЛДЕРІН ӨСІРУ ҮШІН ОҢТАЙЛЫ ҚОРЕК РЕСУРСЫ РЕТІНДЕ АРТЕМИЯЛАРДЫ ӨНДІРУ
DOI:
https://doi.org/10.55956/NJTE1112Тірек сөздер:
аквакультура, Артемия, қоректік ресурс, балық дернәсілдерін өсіру, тіршілікке қабілеттілік, тағамдық құндылық, өсіру технологиясы, өндіріс.Аңдатпа
Аңдатпа. Аквакультурада Артемияларды балық шабақтары үшін оңтайлы қоректік ресурс ретінде пайдалану өсіп келе жатқан қызығушылықтың нысаны болып табылады.Артемияларды қолданудың артықшылықтарына оның бақыланатын жағдайларда жаппай өсіру мүмкіндігі, мұздатылған түрінде ұзақ уақыт сақтау мүмкіндігі және қоршаған ортаның сыртқы жағдайларына төзімділігі жатады.Шаянтәріздестерге жататын артемиялар – балық дернәсілдерінің сау дамуы үшін қажетті ақуыздың, майдың, дәрумендер мен минералдардың бай көзі.Құрамында қанықпаған май қышқылдары, омега-3 және омега-6 көп болғандықтан, шабақтарда сау иммундық жүйенің дамуына ықпал етеді, бұл көптеген аурулар қаупін азайтады.Олардың кішкентай мөлшері мен қозғалғыштығы өсіру үшін қолжетімді етеді, бұл жоғары сапа деңгейін қамтамасыз етеді және жем шығынын азайтады. а
Зерттеу нәтижелері шаянтәріздестерді балық өсіру үшін негізгі қорек көзі ретінде пайдалану шабақтар тіршілігін, өсуін және денсаулығын жақсартуға ықпал ететінін көрсетеді. Бұл оларды аквакультурада табысты әрі балық өсіру үшін оңтайлы ресурс етеді.Осы саладағы қосымша зерттеулер балық өсірудің тиімдірек етуге ,тәжірибеледің дамуына және аквакультура индустриясының жалпы әлеуетінің жақсаруына әкелуі мүмкін.Бұл мақала Артемияларды қолданудың артықшылықтарын, оның биологиялық құндылығын, өсірудің қарапайымдылығын және әр түрлі балық дернәсілдерінің қоректенуіндегі әмбебаптығын қарастырады.Артемияларды өсірудің әртүрлі әдістері мен технологиялары, сондай-ақ оларды балық дернәсілдерінің түрлерін өсіруде қолданылуы талданады. Балық дернәсілдерінің максималды өсуі мен азықтандыру жағдайларын оңтайландыруға ерекше назар аударылады.
Библиографиялық сілтемелер
1. Лагуткина, Л.Ю.Органическая аквакультура как перспективное направление развития рыбохозяйственной отрасли (обзор) [Текст] / Л.Ю. Лагуткина, С.В.Пономарёв// Сельскохозяйственная биология. – 2018. – Т. 53. – №. 2. – с. 326-336.
2. Abatzopoulos T. J. et al. (ed.). /Artemia: basic and applied biology/. – Springer Science & Business Media, 2013. – Т. 1.
3. Coutteau P. Manual on the production and use of live food for aquaculture. //P. Coutteau, Lavens P. Microalgae, P. Sorgeloos// FAO Fisheries Technical Pa-per. – №. 361. – Rome, FAO. – 1996. – p. 10 – 13.
4. Мухитова,М.Э. Проблемы культивирования стартовых живых кормов для аквакультуры [Текст] / М.Э. Мухитова, Е.М.Романова,В.Н.Любомирова // Международный научно-исследовательский журнал. – 2017. – №. 1-2 (55). – c. 13-15.
5. Новоселова,Н.В. Живые корма – важнейшее звено в биотехнологии выращивания морских рыб. Некоторые особенности культивирования морского зоопланктона [Текст] /Н.В.Новоселова// Труды Южного научно-исследовательского института рыбного хозяйства и океанографии. – 2012. – № 50. – с. 134-151.
6. Литвиненко,Л.И. Жаброногие рачки рода Artemia Leach, 1819 в гипергалинных водоемах Западной Сибири (география, биоразнообразие, экология, биология и практическое использование)[Текст] /Л.И.Литвиненко // Пермь; 2009.;6 (12): с.1409–1415
7. Белых,О.А.Особенности выращивания живого корма Artemia salina в аквакультуре [Текст] / С.Е.Розанов // Известия Байкальского государственного университета. – 2021. – Т. 31. – №. 3. – с. 400-406.
8. Костромин, Е.А. Влияние факторов среды (солёность, температура, освещение) на инкубацию Artemia salina в эксперименте [Текст] / Е.А.Костромин // Известия Санкт-Петербургского государственного аграрного университета. – 2016. – №. 42. – с.164-168.
9. Романова,Е.М.. Факторы, регулирующие онтогенез A. salina и ее продуктивность при культивировании in vitroФакторы, регулирующие онтогенез A. salina и ее продуктивность при культивировании in vitro[Текст]/В. В.Романов,
В.Н.Любомирова,Э.Б.О.Фазилов.//Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. – 2022. – №. 3 (59). – с. 148-153.
10. Тысяк,П.В. Влияние факторов среды на инкубацию артемии (artemia salina) [Текст]/Т. А.Нечаева //Вестник Студенческого научного общества. – 2018. – Т. 9. – №. 1. – с. 220-222.
11. Корентович,М.А. Усовершенствование методов инкубации и биоинкапсуляциинауплиусовартемии[Текст]/Е.А.Сироткина,М.Н.Бронников//Вестник рыбохозяйственной науки. – 2017. – Т. 4. – №. 1. – с. 4-19.
12. Московко,В. Е.Динамика роста и развития жаброногого рачка (ArtemiaSalina) при кормлении живыми и сухими кормами [Текст]/А.А.Набокина, Т. А.Геворгян, Пахлеванян А.А. //Водные биоресурсы: рациональное освоение и искусственное воспроизводство. – 2021. – с. 127-132.
13. Воронов,П. М. Способы заготовки и очистки яиц артемийArtemiasalina L.[Текст] – 1973.
14. Гусев,Е. Подсушивание и декапсулированиеяицартемиисалина //Рыбоводство и рыбное хозяйство.[Текст]/ Е.Гусев. // – 2006. – №. 2. – с. 15-18.
15. Madkour,K., Dawood,M.A.O., Sewilam,H. The use of artemia for aquaculture industry: An updated overview //Annals of Animal Science. – 2023.